Opis
Kawa ziarnista 100% Arabica.
Ten gatunek ziarna, pochodzący z Gwatemali z regionu o trudnej do przeczytania nazwie – Huehuetenango, jest propozycją dla osób ceniących sobie wyraźnie owocowe nuty, słodycz i wyrazisty, ale jednak wciąż delikatny charakter. Huehuetenango to miasto w zachodniej Gwatemali, w górach Sierra Madre de Chiapas, leżące nad rzeką Selegua. Miasto zostało założone przez Hiszpanów w 1524, po zniszczeniu przez nich miasta Zaculeu, stolicy Majów. Położone niedaleko od Huehuetenango ruiny Zaculeu są obecnie dużą atrakcją turystyczną. Gospodarka miasta oparta jest na produkcji i sprzedaży kawy. Przemysł jest bardzo słabo rozwinięty: działają tutaj głównie garbarnie i przędzalnie wełny.
W tej kawie wyczujecie słodki aromat owoców, przypominający śliwki i truskawki przyprawione czekoladą. Ogólny smak charakteryzuje się przyjemną rześkością, z wyczuwalną jabłkową kwasowością, ale nie stanowi ona wybijającej się cechy. Finalnie mamy do czynienia z owocowo-czekoladowym finiszem, który na długo zostaje na podniebieniu, a przy tym cieszy nas swoją głębią i odpowiednią intensywnością. Huehuetenango smakuje doskonale parzona prawie każdą metodą, za wyjątkiem może klasycznego tygielka, czyli kawiarki, ale tutaj też przecież ważne są indywidualne upodobania.
- Region: Gwatemala, Huehuetenango
- Metoda pozyskiwania: na mokro
- Arabika: Bourbon, Caturra, Pacamara
- Wysokość upraw: 1500 – 2000 m.n.p.m
- Smak: nuty owocowe, śliwkowe, truskawkowe i czekoladowe
- Intensywność smaku: 4/5
- Kwasowość: 2/5
- Stopień wypalenia 3/5
- Aromat: słodki
- Body/cielistość: pełne
- Kwasowość: niska